Eerste gebouw vervaardigd met een 3D printer

Je eigen huis kunnen fabriceren met een 3D printer lijkt voor veel mensen het ultieme idee van woongenot. De volledige vormgeving kan dan zelf bepaald worden en het fabriceren is waarschijnlijk goedkoper dan de traditionele productiemethoden als 3d printing volwassen wordt. Hoewel het voor particulieren al mogelijk is om een 3D printer te kopen waarmee kleine accessoires als speelgoed of onderdelen gemaakt kunnen worden, brengt een Chinese projectonwikkelaar het 3d printen tot een nieuwe hoogte.

In China heeft projectontwikkelaar Zhuoda Group voor het eerst een volledig huis gefabriceerd met behulp van een 3d printer. Alle modules werden geprint in tien dagen tijd in een speciaal ontworpen 3D printing fabriek en vervolgens werden in slechts drie uur tijd de verschillende elementen samengevoegd tot een luxe woonhuis. De kosten zijn daarbij beperkt gebleven tot 300 tot 500 euro per vierkante meter. Dit in vergelijking met een gemiddelde kostprijs van 1000 tot 2000 euro per vierkante meter met de traditionele bouwmethoden.

Ondanks een forse besparing op de bouwkosten en het snelle ontwerp kan het huis aardbevingen of ander natuurgeweld makkelijk weerstaan volgens de 3d printers. De Chinese projectontwikkelaar is van plan om op termijn een geheel dorp te printen. In onderstaand youtube filmpje wordt meer verteld over dit project.

Een revolutionaire ontwikkeling op het gebied van 3d printing. Hoe prachtig zou het zijn om een volledig eigen huis te laten maken met een 3d printen voor een derde van de traditionele bouwkosten. Hoewel dit een uniek project is, zal het in de toekomst mogelijk moeten zijn om huizen middels een 3d printer te fabriceren op grootte schaal. Wij verheugen ons er al op!