3D Printer Reviews

Het is letterlijk het geschenk dat blijft geven: 3D printers stellen mensen in staat om van alles uit te printen, van decoraties tot handige onderdelen tot nuttige objecten. 3D printers worden steeds betaalbaarder en kunnen al vanaf enkele honderden euro’s worden aangeschaft. De prijzen blijven dalen terwijl de kwaliteit elk jaar weer iets beter wordt. Het is dan ook een kwestie van tijd voordat elk huishouden een 3D printer heeft.

Hoewel verbeteringen blijven komen, zijn er momenteel nog maar een beperkt aantal consumenten modellen beschikbaar. Ze printen langzaam, gebruiken een klein aantal materialen in beperkte kleuren, en vereisen een vaak nogal wat kennis om goed te werken. Het kan dan ook moeilijk zijn om de juiste 3D printer te kopen. Vandaar ook dat we hier een aantal reviews geven van de meest populaire 3D printers op dit moment.

Beste 3D printer voor beginners

Cube3De Cube 3 is één van de eenvoudigste beschikbare printers. Het bedrijf zet de gloeidraad (ofwel ABS of PLA) in een afgesloten cartridge die beschikbaar is in 20 kleuren en makkelijk kan worden veranderd. Het systeem heeft ook speciale software die een stap-voor-stap benadering om het afdrukken te vereenvoudigen. Met een prijs van €1000 is de kwaliteit van deze 3D printer uitstekend te noemen. Tevens is deze printer door het afgesloten systeem veiliger dan printers die over een open systeem beschikken Omdat er geen verwarmde printkop bed is en het systeem is afgesloten, zul je je geen zorgen hoeven te maken over verbrande of gesneden vingers. De Cube wordt aangesloten op computers via Wi-Fi, waardoor het eenvoudig is de ontwerpen met meerdere pc’s te delen.
De eenvoud van de Cube 3 heeft zijn nadelen, dat wel. Haar eigen filament kost ongeveer 50 procent meer dan de standaard filament op een spoel. En het bijgevoegde ontwerp maakt het moeilijk om te zien of er iets mis gaat – iets dat een paar keer in onze review is gebeurd. Eén van onze drie testafdrukken kwam mislukte volledig omdat we de verkeerde instellingen hadden gebruikt. Toch is deze printer in vergelijk met andere 3D printers uiterst gebruiksvriendelijk te noemen.

Specificaties
Prijs: vanaf €1000
Laag resolutie : 70-200 microns
Materialen : ABS, PLA
Print volume : 6 x 6 x 6 inches

Beste Budget 3D printer

Eenvoud is de sleutel als het gaat om 3D printers: je wilt natuurlijk het meest eenvoudige, goedkoopste model dat het werk kan doen. Dat is de Printrbot Simple Metal, die beschikbaar is in een aantal verschillende uitvoeringen. Hij Printrbot Simple Metalbegint bij een prijs van €539 voor doe-het-zelf kits of €599 voorgemonteerd. Een speciale verwarmde printkop dat het afdrukken eenvoudiger maakt is aan te schaffen voor een meerprijs van zo’n €150. Dit is een no-nonsense printer die PLA materiaal gebruikt om kleine prints snel en met fatsoenlijke kwaliteit te creëren. De printer is opgebouwd uit plaatwerk en heeft de elektronica en drukmechanismen blootgesteld om de kosten laag te houden,. Hierdoor is hij niet geschikt als er kleine kinderen in de buurt zijn. Die kunnen namelijk hun vingers erin steken met alle vervelende gevolgen van doen. Maar het betekent wel dat je precies ziet hoe het apparaat werkt. Eenvoud betekent beperkingen, dat wel. De 3D printer kan alleen afdrukken met PLA plastic, wat betekent dat prints zijn brozer dan ABS materiaal. Het printvolume is klein, 6 x 6 x 6 inch. Er is geen stand-alone printing functie. Dit betekent dat de printer moet worden aangestuurd door een computer. Maar de Simple Metal biedt een eenvoudige, goedkope introductie in de wereld van 3D printen zonder dat er veel technische kennis vereist is.

Specificaties
Prijs: vanaf €539
Laag resolutie : 100 microns
Materialen : PLA
Print volume : 6 x 6 x 6 inches

Beste Middenklasser 3Dprinter

Lulzbot MiniDe Lulzbot Mini biedt grote prestaties in een klein pakket, met een hoge kwaliteit prints in onze tests en de mogelijkheid om af te drukken in verschillende materialen. De Mini is een kleine, goedkopere versie van de Lulzbot TAZ printers die is gebouwd voor draagbaarheid (er is een handvat aan de bovenzijde), maar die nog steeds met de solide constructie van de vorige modellen. De Mini bevat ook een auto-nivellering sensor en een grote 6 x 6 x 6.2-inch afdruk omgeving. Er is tevens een hoge temperatuur extruder, die kan verwarmen tot 300 graden voor gebruik bij hoge temperatuur afdrukmaterialen, zoals nylon en metaal gevuld kunststof filament. Het afdruk bed kan ook overweg met hogere temperaturen, tot wel 250 graden Celcius. De Lulzbot Mini ondersteunt alleen een enkele extruder, dus je moet handmatig de gloeidraad verwisselen als je in meerdere kleuren wilt printen. De gebruiksvriendelijke Cura software zorgt ervoor dat projecten makkelijk zijn uit te voeren.

Specificaties
Prijs: vanaf €1350
Laag resolutie : 100 microns
Materialen : PLA
Print volume : 6 x 6 x 6,2 inches

Beste 3D printer voor gevorderden

Met een 30 groter volume dan de vorige MakerBot Replicator, een fijnere resolutie tot 20 micron, en een lagere prijs, is de Ultimaker 2 dé kampioen onder de 3D printers voor gevorderden. Het apparaat is robuust en gestroomlijnd, Rep_GalleryImage1met functies die eenvoudig te begrijpen zijn. Ultimaker’s Cura printprogramma is intuïtief – en slechts één opties open-source alternatieven waarop dit apparaat kan draaien. Ultimaker ondersteunt elke merk 3mm ABS of PLA filament, alsmede proeven met andere gloeidraad. De zeer actieve community van gebruikers werkt bijvoorbeeld met koper en messing varianten van filament maker ColorFabb. De Ultimaker 2 kan worden aangepast voor een verscheidenheid aan toepassingen – van ruwe afdrukken die heel snel in 200-micron worden afgedrukt tot zeer fijne prints van 20 micron. De printkop heeft ruimte voor een tweede extruder, die de Ultimater 2 in staat stelt om in meerdere kleuren en materialen te printen.

Prijs: vanaf €2500
Specificaties
Laag resolutie : 20-200 microns
Materialen : PLA, ABS
Print volume : 9 x 8,9 x 9 inch